Jak wybrać najlepsze cielę do opasu?
Wydawać by się mogło, że wybór dobrego cielaka i chów bydła to nic trudnego. W rzeczywistości nie jest to jednak takie proste.
Wydawać by się mogło, że wybór dobrego cielaka i chów bydła to nic trudnego. W rzeczywistości nie jest to jednak takie proste.
Dobrostan zwierząt składa się z trzech podstawowych elementów, czyli biologicznego i naturalnego funkcjonowania zwierząt, ich stan emocjonalny oraz zdolność do wyrażania standardowych
Prawdziwym utrapieniem wielu hodowców jest pomór małych przeżuwaczy. W szczególności w Azji, jak i Afryce jest to bardzo odczuwalne. Mało tego, pierwsze
Produkcja żywności może odpowiadać za emisję nawet 37 proc. światowych gazów cieplarnianych. Do kilkunastu procent emisji dwutlenku węgla przyczynia się sama hodowla
Liczba farm alpak w Polsce rośnie z roku na rok jako alternatywa dla coraz mniej opłacalnej hodowli owiec. Jedna alpaka to nawet 5 kg luksusowej
Rekordowo niskie ceny skupu bydła to wynik w dużej mierze problemów z eksportem, na który trafia blisko 80 proc. polskiej produkcji. Nadwyżki irlandzkiej wołowiny
W Polsce rośnie zarówno liczba rodzin pszczelich, jak i cena oraz spożycie miodu. Na przestrzeni ostatnich 15 lat spożycie wzrosło blisko dwukrotnie. Przybywa również
Prowadzenie ksiąg hodowlanych i ocena wartości użytkowej bydła mlecznego decyduje o konkurencyjności polskich hodowców względem tych z Niemiec, Francji, Kanady czy USA. Polega to na
Podstawą działalności WKG jest przetwarzanie i sprzedaż surowców mineralnych, głównie produktów wapienniczych (kruszonych i mielonych). Grupa wprowadziła do sprzedaży produkty (kredy pastewne)