Klimat w Polsce nieustannie się zmienia. Coraz częściej dochodzi do tak zwanej suszy, która w dużej mierze odbija się nie tylko na uprawach, ale także na dostępności pasz. Z tego też powodu rolnicy musieli znaleźć odpowiednie rozwiązanie, które będzie alternatywą dla pasz białkowych. Tego rodzaju pokarm jest bardzo istotny w przypadku żywienia choćby bydła. Ponadto brak opadów deszczu przekłada się także na jakości pasz. Przykładem mogą być kiszonki traw, w których zauważalne są znaczne ubytki białka w dawce pokarmowej. Jest to oczywiście ogromny problem dla gospodarstw rolnych, jednak zbawienny może okazać się przemysł rolno-spożywczy, który może dostarczyć alternatywnych pasz białkowych.
Przemysł młynarski a pasze białkowe
Jednym z produktów przemysłu młynarskiego są otręby. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych pasz, gdyż posiadają wiele wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie i funkcjonowanie zwierząt. Odpady te uzyskuje się podczas produkcji mąki i kaszy. W ich składzie znaleźć można między innymi okrywy ziaren, bielmo mielone, czy też zarodki. Ich dużym atutem jest to, że są bogate w witaminy, białka, tłuszcze i minerały. Ponadto taka alternatywna pasza białkowa jest znacznie bardziej wartościowa niż całe ziarna podawane w tradycyjnej paszy.
Produkcja browarnicza i jej odpady
Produktem ubocznym piwa jest młóto. Gdy jest ono w suszonej wersji, może pełnić funkcję bardzo pożywnego pokarmu białkowego dla bydła. Bardzo istotne jest natomiast to, że nie nadaje się ono do długiego transportu, gdyż samo przewiezienie go znacznie przekracza samą jego wartość. Ponadto znajdujące się w wilgoci młóto znacznie bardziej jest narażone na procesy degradacyjne. Warto więc zadbać o to, aby taka pasza białkowa została poddana procesowi kiszenia, który zapewni jej utrzymanie wartości odżywczych. Młóto, ze względu na swoją półpłynną konsystencję powinno być magazynowane w specjalnych silosach.
Produkt uboczny przemysłu gorzelnianego źródłem paszy białkowej
Przemysł gorzelniany to także świetna alternatywa dla tradycyjnej paszy. Wywar, który jest produktem ubocznym, wykorzystywany jest jako pełnowartościowe źródło paszy białkowej. Najczęściej znaleźć go można w formie suszonej, gdyż to właśnie w takiej postaci rolnicy najchętniej go kupują. Ponadto różnorodny skład wywaru pozwala rolnikom wybrać najwłaściwszy produkt jako źródło paszy białkowej dla zwierząt hodowlanych. Zawartość białka zależna jest od tego, z jakiego surowca został pozyskany wywar gorzelniany.