Powierzchnia ziemi jest naszym największym zasobem

Powierzchnia ziemi jest naszym największym zasobem

Między klimatem a sposobem użytkowania ziemi istnieją silne zależności. Opisuje je IPCC w swoim ostatnim Raporcie Specjalnym, przyjętym 7 sierpnia 2019 r. w Genewie przez rządy państw członkowskich ONZ. Jak użytkować ziemię, aby zmniejszyć nasz wpływ na klimat? Jak przeciwdziałać erozji gleb i utracie zdolności ekosystemów do pochłaniania węgla? Jak zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe 500 milionom ludzi, mieszkającym na obszarach dotkniętych pustynnieniem? To główne pytania, na które można znaleźć odpowiedź w Raporcie.

Zasoby ziemi

Powierzchnia ziemi i ekosystemy podlegają coraz silniejszej presji. Zmiany w użytkowaniu terenu, takie jak wylesienia, pożary lasów i osuszanie podmokłości na potrzeby rolnictwa, przyczyniają się do niekorzystnych zmian w bilansie gazów cieplarnianych w atmosferze. Cenne ekosystemy i gleby zostają nieodwracalnie utracone. Powierzchnia ziemi pozbawiona roślinności nie tylko ulega erozji, ale także tarci zdolność do pochłaniania i składowania węgla, co przyczynia się do zwiększenia ilości CO2 w atmosferze i potęguje nasz negatywny wpływ na klimat. Z drugiej strony, do nasilenia się erozji gleb przyczynią się susze – będące skutkiem zmian klimatu – których zasięg występowania i częstotliwość zwiększa się z roku na rok. Intensywne rolnictwo, z kolei, powoduje zanieczyszczenie i wyjałowienie gleb, i również przyczynia się do ich degradacji. W ten sposób tracimy kolejne tereny pod uprawy i musimy pozyskiwać następne.

Te skomplikowane relacje, na podstawie setek wyników badań naukowych, opisali eksperci Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) w Raporcie Specjalnym na temat zmian klimatu i gruntów (Special Report on Climate Change and Land – SRCCL).

– Rolnictwo, leśnictwo i inne rodzaje użytkowania gruntów odpowiadają za 23% emisji gazów cieplarnianych, natomiast naturalne procesy zachodzące w gruntach prowadzą do pochłaniania węgla na poziomie prawie 1/3 emisji dwutlenku węgla z paliw kopalnych i przemysłu – powiedział Jim Skea, współprzewodniczący grupy roboczej IPCC III.

Naturalne procesy zachodzące w gruntach i ekosystemach powinniśmy więc wykorzystywać do zmniejszania wpływu człowieka na klimat i przeciwdziałania skutkom zmian klimatu. Powierzchnia ziemi jest bowiem naszym największym zasobem. Konieczne jest lepsze zarządzanie użytkowaniem ziemi i ochrona różnorodności biologicznej. Polityki i działania w tym zakresie muszą realizować długotrwałe cele i być konsekwentne – ekosystemy potrzebują czasu, aby się odbudować i skutecznie magazynować węgiel.

Lepsze zarządzanie gruntami to także zrównoważone rolnictwo. Rolnicze wykorzystanie ziemi musi odpowiadać potrzebom żywnościowym ludzi, ale jednocześnie w mniejszym stopniu niż dotychczas przyczyniając się do zmian klimatu i negatywnego wpływu na środowisko przyrodnicze.

– Niektóre wybory żywieniowe wymagają więcej ziemi uprawnej i wody, tak, więc powodują stosunkowo większe emisje gazów cieplarnianych. Zbilansowana dieta (produkty zawierające ziarna, rośliny strączkowe, owoce i warzywa oraz żywność pochodzenia zwierzęcego produkowana w zrównoważony sposób w systemach o niskiej emisji gazów cieplarnianych) to jedna z głównych możliwości ograniczenia zmian klimatu i adaptacji do nich – powiedziała Debra Roberts, współprzewodnicząca grupy roboczej IPCC II.

Trzeba podkreślić, że zmiany klimatu w coraz większym stopniu będą wpływać negatywnie na bezpieczeństwo żywnościowe. Zjawiska, które dziś obserwujemy, będą się nasilać. Rośnie zagrożenie niedoborami wody, pożarami związanymi z upałami, gwałtownymi deszczami następującymi po okresach suszy oraz burzami. Te ekstremalne zjawiska będą powodować zmniejszenie plonów, będą wpływać na wartość odżywczą produktów, przerwy w dostawach, a w konsekwencji wzrost cen żywności oraz migracje. W ten sposób zmiany klimatu wpłyną na cztery – wskazane w Raporcie – filary bezpieczeństwa żywnościowego: osiągalność (wydajność i produkcja), dostęp (ceny i zdolność do pozyskiwania żywności), wykorzystanie (przygotowanie żywności i odżywianie) oraz stabilność (zapewnianie stałej dostępności bez zakłóceń). Skutków tego wpływu będą doświadczać wszyscy mieszkańcy Ziemi, a w szczególności Afryki, Azji, Ameryki Łacińskiej i Karaibów.

W Raporcie sporo uwagi poświęcono również nadmiernej konsumpcji i marnotrawieniu żywności. O ile na politykę w zakresie użytkowania ziemi mamy jedynie pośredni wpływ, zmiana stylu żywienia może być wkładem każdego z nas w ochronę klimatu. Szacuje się, że obecnie prawie 1/3 wyprodukowanej żywności jest marnowana. Dodatkowo ponad 20% produkcji gazów cieplarnianych pochodzi z produkcji, przetwarzania oraz transportu żywności. Ograniczenie marnotrawstwa zmniejszyłoby emisję gazów cieplarnianych i przyczyniło się do ochrony zasobów środowiska.

– Mając na uwadze skalę problemu, IOŚ-PIB wraz z konsorcjum realizuje projekt badawczy – PROM, którego celem jest m.in. oszacowanie poziomu strat i marnotrawstwa żywności w Polsce, utworzenie systemu monitoringu oraz opracowanie efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności w postaci rozwiązań informatycznych, oraz regulacji prawnych w tym zakresie – informuje dr inż. Krystian Szczepański, Dyrektor IOŚ-PIB.

W zapobieganiu marnotrawieniu żywności i ograniczeniu nadmiernej konsumpcji IPCC dostrzega potencjał ochrony klimatu. Potencjał ten tkwi także w zrównoważonym użytkowaniu ziemi, przeciwdziałaniu wycince lasów i nadmiernemu pozyskiwaniu drewna. Dzięki polityce i działaniom w tym zakresie możemy zmniejszać głód i nierówności społeczne, poprawiać odporność społeczeństwa na skutki zmian klimatu – realizować najważniejsze cele zrównoważonego rozwoju. Należy jednak pamiętać, że zgodnie z wcześniejszym Raportem Specjalnym IPCC, zrównoważenie użytkowania powierzchni ziemi i rolnictwa to tylko część działań w transformacji całej gospodarki, które musimy podjąć, aby nie dopuścić do globalnego ocieplenia klimatu powyżej 1,5oC w stosunku do epoki przedprzemysłowej.

– Raport IPCC jest niezwykle cennym dokumentem, potwierdzającym konieczność i słuszność działań podejmowanych na rzecz ochrony środowiska. Pokazuje jak ważne i niezbędne są zmiany naszego stylu życia oraz sposobu myślenia, a także podejmowanie działań nie tylko na poziomie globalnym, ale także regionalnym i lokalnym. Treść raportu wzmacnia również moje przekonanie o celowości i zasadności działań podejmowanych przez IOŚ-PIB, skierowanych m.in. na adaptację do zmian klimatu, przeciwdziałanie zanieczyszczeniom powietrza i marnotrawieniu żywności, a także realizację polityki klimatycznej – podsumowuje Dyrektor IOŚ-PIB.

You may also like

Serwis maszyn rolniczych – jak zorganizować warsztat w gospodarstwie?

Serwis maszyn rolniczych – jak zorganizować warsztat w gospodarstwie?

Zorganizowanie warsztatu do serwisowania maszyn rolniczych w gospodarstwie to istotna inwestycja, która może znacząco zwiększyć efektywność pracy. Właściwe wyposażenie, odpowiednia...

Jakie systemy nawadniania kropelkowego są najlepsze do upraw rolniczych?

Jakie systemy nawadniania kropelkowego są najlepsze do upraw rolniczych?

Nawadnianie kropelkowe to nowoczesna metoda dostarczania wody do roślin, która zyskuje coraz większą popularność wśród rolników na całym świecie. Dzięki...

Jakie są zalety stosowania siatki rolniczej w uprawach roślin?

Jakie są zalety stosowania siatki rolniczej w uprawach roślin?

Współczesne metody uprawy roślin stale ewoluują, starając się dostosować do zmieniających się warunków klimatycznych oraz oczekiwań rynku. Jednym z narzędzi,...

Jak działa biostymulator na zboża i w jaki sposób wpływa na plony?

Jak działa biostymulator na zboża i w jaki sposób wpływa na plony?

Współczesne wyzwania rolnictwa wymagają innowacyjnych rozwiązań, które pozwolą na efektywne zwiększenie plonów. Jednym z takich nowatorskich podejść jest stosowanie biostymulatorów...

Back to Top