Kukurydza – niedoceniana roślina w rolnictwie

Kukurydza – niedoceniana roślina w rolnictwie

Jedną z trzech najważniejszych roślin uprawnych na świecie, obok pszenicy i ryżu, jest kukurydza. Wykorzystywana głównie na cele pastewne, spożywcze, a także jako surowiec przemysłowy i energetyczny. Jak zatem należy ją uprawiać, by dostarczyć jej wszystkich makroskładników i cieszyć się wysokimi i dobrymi jakościowo plonami?

Kukurydza w rolnictwie

W Polsce rynek kukurydzy rozwija się bardzo dynamicznie, jej ziarna zjadamy niemal codziennie pod postacią płatków śniadaniowych, tortilli, oleju, mąki czy popularnej kinowej przekąski – popcornu. Mąka powstała z tej rośliny jest bardzo dobrym produktem dla alergików oraz osób chorych na celiaklię, gdyż nie zawiera glutenu. Dodatkowo olej kukurydziany, który jest wytwarzany z zarodków nasion kukurydzy, to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duża część uprawy przeznaczana jest również na paszę dla zwierząt i stanowi podstawę w żywieniu drobiu i świń, ze względu na jej lepszą strawność poszczególnych frakcji włókna pokarmowego.

Choć kukurydza jest rośliną o dość niskich wymaganiach glebowych, to jednak jest bardzo wrażliwa na niedobory cynku i fosforu. Dlatego do jej uprawy warto dostarczać kompleksowy nawóz żelowy z proporcjonalnie najwyższą zawartością cynku i fosforu.

– Cynk jest niezbędny do prawidłowego przebiegu reakcji enzymatycznych, syntezy hormonów roślinnych oraz witamin, podziału i wzrostu komórek. Jest także odpowiedzialny za zdrowotność roślin. Wpływa korzystnie na wielkość organów plonowania, np. ziarniaków kukurydzy oraz zwiększa plony roślin i poprawia ich jakość. Kukurydza jest bardzo wrażliwa na niedobór cynku, dlatego należy wybrać taki nawóz, który dostarczy go jej w odpowiednich ilościach. W swojej ofercie mamy specjalny nawóz MI kukurydza, który przeznaczony jest do dolistnego stosowania w uprawie tej rośliny. Zawarty w nim cynk zwiększa odporność na patogeny i niekorzystne warunki siedliskowe, a właściwa proporcja mikroelementów jest gwarancją dobrego wykorzystania makroskładników, stymulacji wzrostu i rozwoju kukurydzy – mówi Marek Różniak, producent nawozów marki Agrami.

Odpowiedni nawóz zapobiegnie niedoborom fosforu i mikroelementów szczególnie w początkowym okresie wegetacji, zwiększy odporność rośliny na niską temperaturę i niedobór wody, poprawi jej wigor, kondycję i zdrowotność, co ostatecznie wpłynie na wzrost plonów i polepszenie ich jakości. Dodatkowo zastosowanie molibdenu i siarki poprawia efektywność nawożenia azotem. Odpowiedni nawóz powinien również zawierać krzem, który korzystnie wpływa na pobieranie składników pokarmowych, zwłaszcza fosforu.

Odpowiedni dobór systemu uprawy i dokładność siewu mają dla kukurydzy duże znaczenie. Nie należy zapominać również o dostarczaniu jej wody, ze względu na wysoką produkcję suchej masy na określonej jednostce powierzchni. To wszystko sprawi, że będziemy cieszyć się udanymi plonami.

You may also like

Zabiegi fungicydowe – co to jest i kiedy się je robi?

Zabiegi fungicydowe – co to jest i kiedy się je robi?

Praktycznie przez cały okres wegetacji zboża narażone są na ataki różnych grzybów, które żyją w glebie. Niektóre infekcje powodowane przez...

Jakie maszyny rolnicze są najczęściej używane?

Jakie maszyny rolnicze są najczęściej używane?

Maszyny rolnicze to nieodłączny element każdego gospodarstwa. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu do prac polowych wykorzystywane były konie. Dziś ciężko wyobrazić...

Jaki nawóz wybrać do nawożenia ozimin?

Jaki nawóz wybrać do nawożenia ozimin?

Oziminy to rośliny, które po przejściu cyklu rozwojowego potrzebują tak zwanej jarowizny, czyli okresu niskich temperatur, które występują zimą, aczkolwiek...

Jak wybrać ciągnik rolniczy?

Jak wybrać ciągnik rolniczy?

Niegdyś praca rolników opierała się na uprawach, w których utrzymaniu pomagały zaprzęgnięte konie. Przez wiele lat i rozwój technologii powoli...

Back to Top